Mitä on treidaus – tiedätkö nämä 6 termiä? (osa 3)

Outi

Mitä on treidaus ja mitä treidaajien käyttämät sanat oikein tarkoittavat? Tässä artikkelissa käydään läpi 6 olennaista treidaukseen liittyvää termiä. Jos sijoittaminen kiinnostaa, tämä sanasto kannattaa ottaa haltuun!

Lue myös aiemmin ilmestyneet osat:

Valuuttakaupat: nämä 6 termiä pitää tietää (osa 1)

Treidaus valuutoilla – nämä 6 termiä pitää tietää (osa 2)

Mitä on treidaus – kaupankäynnin sanastoa

Treidaamisella tarkoitetaan kaupankäyntiä, jolla pyritään saamaan voittoa nopeasti. Usein treidausta tehdään osakkeilla, mutta treidata voi myös muilla omaisuuslajeilla, kuten valuutoilla. Treidauksessa yksittäisen kaupan voitto voi olla pieni, mutta kun kauppoja tehdään paljon, yhteenlaskettujen voittojen määrä voi kasvaa huomattavan suureksi. 

Toisin kuin pitkäjänteinen sijoittaja, treidaaja ei ole kiinnostunut treidattavan omaisuuslajin tulevaisuuden näkymistä. Treidaajan kannalta kiinnostavin tieto liittyy siis esimerkiksi osakkeen tämän hetkisten kurssivaihteluiden tuomiin voittomahdollisuuksiin, eikä yhtiön tuleviin suunnitelmiin tai toimialan markkinanäkymiin. 

Seuraavaksi käydään läpi treidaustermejä liittyen erilaisiin treidaustyyleihin. Nämä termit on oleellista tietää, jotta tiedät, mitä on treidaus ja ymmärrät kaupankäyntityylejä sekä -strategioita. 

Pitkäksi myynti eli longaus tuo voittoa hintojen noustessa…

Pitkäksi myynti tulee englanninkielisistä sanoista long selling. Siinä treidaajan saama voitto perustuu hintojen nousuun. Treidaaja ostaa osakkeita tai jotain muuta sijoitustuotetta halvalla ja pyrkii myymään sen kalliimmalla. Osto- ja myyntihinnan välinen erotus on treidaajalle voittoa. Treidaaja päättää sijoitusstrategiansa mukaan sen, missä vaiheessa hän myy osakkeet pois, eli kuinka kauan hän odottaa hintojen nousua ennen myymistä.

…ja lyhyeksi myynti eli shorttaus on voittoisaa hintojen laskiessa

Lyhyeksi myynti on englanniksi short selling, josta tulee suomenkielinen termi “shorttaus”. Tämä kaupankäyntityyli perustuu oletukseen siitä, että ostettavan hyödykkeen hinta tulee laskemaan. Treidaaja uskoo hintojen laskevan ja saa voittoa, mikäli niin käy.

Käytännössä treidaaja myy osakkeita (tai muita sijoitusinstrumentteja), joita hän ei itse omista. Hän lainaa osakkeet kolmannelta osapuolelta ja myy ne markkinoilla. Sen jälkeen hän ostaa osakkeet markkinoilta takaisin alkuperäiselle omistajalle. Jos osakkeiden hinta on tällä välillä laskenut, treidaaja tekee voittoa. Hän on myynyt osakkeet kalliimmalla ja ostaa ne takaisin halvemmalla hinnalla, joten näiden hintojen välinen erotus on hänelle voittoa. 

Shorttauksessa on siis kyse lainaksi ostamisesta ja siksi se on useimmiten riskialttiimpaa kuin pitkäksi myynti. Treidaaja ei omista itse osakkeita, eikä hänen ottamalleen riskille tai kauppamäärälle ole periaatteessa ylärajaa. Shorttauksessa saattaa tulla isoja tappioita, mikäli treidaaja joutuukin ostamaan osakkeet markkinoilta takaisin myyntihintaa korkeammalla hinnalla. 

Näin valuuttakauppa eli forex trading toimii >>

Mitä on treidaus – useimmiten sanalla viitataan päivätreidaukseen

Päivätreidaus, eli englanniksi day trading, on kaupankäyntiä, jossa positio avataan ja suljetaan saman päivän aikana. Positioita ei siis yleensä jätetä auki yön yli. Treidaaja tekee päivän aikana useita kauppoja ja pyrkii hyötymään kurssivaihteluista. Ammattitreidaajat tekevät kauppoja myös lainarahalla ja vivutusta hyödyntäen, jotka mahdollistavat suuremmat voitot, mutta kasvattavat myös riskiä. 

Mikä on hinnanerosopimus ja miksi se ei sovi aloittelijoille? >>

Swing-treidaus on sivutoimisen treidaajan valinta

Swing-treidaus on vapaamuotoisempaa kuin päivätreidaus. Positioita pidetään tyypillisesti auki muutamasta päivästä korkeintaan muutamaan kuukauteen. Swing-treidaus sopii joustavamman aikataulun vuoksi myös niille sijoittajille, joille treidaaminen ei ole päätyö. 

Swing-treidauksen ideana on pyrkiä hyötymään momentumista ja kurssivaihteluista keskipitkällä aikavälillä. Treidaaja voi myydä lyhyeksi tai pitkäksi, mutta positiota ei ole pakko sulkea samana päivänä. Osake tai muu hyödyke myydään sitten, kun toivottu tuottotaso on saavutettu.

Swing-treidauksen hyvä ja huono puoli on sen joustavuus. Esimerkiksi osakkeita ei ole pakko myydä tappiolla päivän päätteeksi, jos kurssi onkin lähtenyt laskuun. Toisaalta taas osakkeen hinta saattaa muuttua silloin, kun pörssi on suljettu, eikä swing-treidaaja pysty vaikuttamaan tähän. Tappiot saattavat myös viikkojen kuluessa nousta suuriksi, jos osakkeen hinta jatkaakin laskuaan. 

Kannattaako sijoittaminen osakesäästötilillä? >>

Mitä on treidaus skalppaamalla? 

Skalppaus, englanniksi scalping, on äärimmäisen nopeaa kaupankäyntiä. Positiot saatetaan avata ja sulkea jopa sekuntien aikana. Treidaaja avaa monta positiota jokaisessa treidissä ja pyrkii hyötymään pienistä hinnanvaihteluista. Skalppauksessa riski on siis rajallinen, mutta voitokkaiden kauppojen tekeminen edellyttää nopeutta.

Skalppaus on harvinainen treidaustyyli, koska se on äärimmäisen nopeatempoista. Ammattilaiset käyttävät usein automatisoituja strategioita ja hyödyntävät treidausbotteja, jotka ovat ihmisen työntekoon verrattuna huomattavasti tehokkaampia. 

Näin ostat kryptovaluuttoja >>

Sijoitetun pääoman tuotto (ROI) on tärkeä tunnusluku

ROI tulee englanninkielisistä sanoista return on investment. Se tarkoittaa summaa, jonka sijoitettu pääoma on tuottanut takaisin voittoa. 

ROI lasketaan jakamalla yhteenlaskettu liiketulos ja rahoitustuotot sijoitetun pääoman määrällä. Sijoitetun pääoman tuoton voi laskea samalla kaavalla myös yksittäiselle sijoitukselle. 

ROI on yksi sijoittajan tärkeimmistä tunnusluvuista: sen avulla voi arvioida, mikä on esimerkiksi osakeyhtiön kyky tehdä tuottoa käytettävissä olevilla varoilla (eli onko yhtiö kannattava sijoituskohde vai ei). Tulee kuitenkin muistaa, että ROI on vain yksi tunnusluvuista, joka ei vielä yksinään anna koko kuvaa kyseessä olevan yrityksen tai sijoituskohteen kannattavuudesta. 

Mitä on treidaus? Ota käsitteet haltuun

Näiden kuuden termin myötä sijoittajien käyttämää kieltä on pikkuisen helpompaa ymmärtää. Tässä artikkelissa esitellyt treidaustyylit on myös hyvä tietää, mikäli suunnittelet tai olet aloittamassa omaa treidauspolkuasi. Keskeisimpien termien tunteminen auttaa sinua etsimään ja löytämään tarkempaa tietoa aiheesta.

Lue myös: Treidaajan 3 eri kauppakohdetta >>

1 thought on “Mitä on treidaus – tiedätkö nämä 6 termiä? (osa 3)”

Leave a Reply