Kiinan renminbi (yuan): Kiinnostavimmat faktat Kiinan rahasta

Outi

Kiinan renminbi (yuan) on yksi maailman käytetyimmistä valuutoista. Renminbin merkitys myös vaihdossa on kasvanut vuosikymmenien aikana. Silti tietämys tästä Kiinan valuutasta on vähäistä. Paljastamme tässä artikkelissa kiinnostavimmat faktat renminbin vaiheista ja sen arvokehityksestä!

Milloin Kiinan renminbi (yuan) on otettu käyttöön?

Kiinan valuutta renminbi on otettu käyttöön vuonna 1948 hieman ennen Kiinan kansantasavallan perustamista. “Renminbi” tarkoittaakin kirjaimellisesti “kansan rahaa”. Valuutan rahayksikkö on yuan (tai juan), joka jakautuu kymmeneen jiaohon ja edelleen sataan feeniin. Kiinan renminbin tunnus on CNY ja kiinankielinen symboli ¥ .

Kiinan renminbi (yuan) ei ole käytössä Hongkongissa ja Macaossa. Hongkongissa käytössä on Hongkongin dollari ja Macaossa pataca. Hongkongin dollari on sidottu Yhdysvaltain dollariin ja Macaon pataca taas Hongkongin dollariin. Näillä alueilla on siirtomaa-aikainen historiansa, johon myös nykyiset valuutat liittyvät. 

Kiinan renminbi (yuan) otettiin käyttöön Kiinan kansallispuolueen (Kuomintang) valtakauden loppupuolella. Maa oli kärsinyt sodista ja sisäisestä valtataistelusta, ja tuotannon taso oli selvästi heikompi kuin sotia edeltävänä aikana. Valuutan käyttöön ottamisen ansiosta Kiinassa saatiin pysäytettyä maata vaivannut hyperinflaatio. 

Tiesitkö, että Kiina on yksi ensimmäisistä maista, joissa on tehty rahaa? Ensimmäiset pronssiset yuan-kolikot valettiin noin neljännellä vuosisadalla ennen ajanlaskun alkua. 

Renminbin kurssi suhteessa muihin valuuttoihin

Renminbin kurssi suhteessa länsimaisiin valuuttoihin oli aluksi erittäin epärealistinen. Tästä syystä valuutan vaihtaminen oli todella vaikeaa. 

Kiinassa tehtiin vuonna 1978 talousuudistuksia. Silloin Kiinan renminbi (yuan) perustui ikään kuin kahteen järjestelmään: omat kansalaiset käyttivät yuaneja ja ulkomaalaisten piti hankkia valuutanvaihtoon oikeuttavia tositteita. 

Järjestelmä ei vakauttanut renminbin kurssia suhteessa länsimaisiin valuuttoihin. Sen sijaan se johti valuuttakauppaan mustan pörssin kautta. Kiina tasoitti renminbin kurssin järkeväksi suhteessa muihin valuuttoihin 1980-luvun lopulla. Aiemmin mainitusta kahden rahajärjestelmän mallista luovuttiin. 

Renminbin arvo oli vuoteen 2005 asti sidottu kiinteästi suhteessa Yhdysvaltain dollariin. Kiina oli päättänyt naulata renminbin arvon kiinteästi noin 8,3 renminbiin per dollari. Vuonna 2005 tämä kiinteä sidosteisuus poistettiin ja renminbin arvon päätettiin antaa kellua markkinoiden mukaan. Tällön renminbin arvo uudelleen arvioitiin noin 8,1 Yhdysvaltain dollariksi.

Merkittävä askel oli, kun Kiinan renminbi (yuan) tuli osaksi IMF:n reservivaluuttoja vuonna 2016. Kiinan renminbin arveltiin jossain kohtaa jopa haastavan dollarin reservivaluuttana. 

Kiina on aloittanut kehittämään omaa virtuaalista valuuttaa. “Digijuanin” kokeilu on ollut käynnissä vuonna 2021. Keskuspankin liikkeelle laskema valuutta vähentäisi maksamiseen liittyviä riskejä. Pankin hallinnoima valuutta ja sillä tehdyt ostot voidaan myös virtuaalimuodossa jäljittää, toisin kuin yksityisten yritysten mobiilisovelluksissa tai kryptovaluutoilla tehdyt ostot.

Lue myös: 5 ällistyttävää faktaa Bitcoinista!

Samaan aikaan pankin oma virtuaalilompakko mahdollistaisi myös kansalaisten entistä tarkemman seuraamisen. Kiinassa ihmiset käyttävät maksamiseen paljon mobiilisovelluksia, jotka ovat tällä hetkellä yksityisten yritysten hallussa. Se tekee maksuliikenteeseen riskin: yritys voi mennä konkurssiin, jolloin sovellus ei enää toimi. Pankin hallinnoima virtuaalilompakko vähentäisi tämän hetkisten sovellusfirmojen monopolia ja mahdollistaisi myös pienempien toimijoiden pääsyn sovellusmarkkinoille. 

Tiesitkö, että enemmistö kiinalaisista maksaa ostoksensa Alipay tai WeChat -mobiilisovelluksilla? Kokeilussa digiyuania voi käyttää QR-koodin avulla maksamiseen mobiilisovelluksen kautta.

Renminbin arvo nykypäivänä

Kiinan renminbi on yksi maailman käytetyimmistä valuutoista maksuliikenteessä. Kiinan yuanilla on toki maan koon vuoksi paljon käyttäjiä, mutta maan sulkeutuneisuuden, kaksoisrahajärjestelmän ja kommunistihallinnon vuoksi valuutanvaihto ei ole ollut välttämättä niin suurta kuin olisi voinut olla. 

Valuutanvaihto on kuitenkin hiljalleen lähtenyt kasvuun kaksoisrahajärjestelmän poistumisen jälkeen ja renminbin arvon vakiinnuttua. Kiinan renminbi (yuan) oli vuonna 2019 maailman kahdeksanneksi vaihdetuin valuutta.

Nämä muutokset tapahtuvat dollarin arvossa suhteessa euroon >>

Viimeisen viiden vuoden aikana renminbin arvo on vaihdellut 6,2 – 7,2 dollarin välillä. Tämän artikkelin kirjoitushetkellä Kiinan renminbi (yuan) valuuttakurssi on noin 0,1631. Eli yksi yuan on noin 0,16 euroa. 100 yuania saisi Forexilta hintaan 16,31 euroa.

Tiesitkö, että Kiinan virallinen maahanvienti- ja maastatuontirajoitus on 20 000 yuania? Ihan kaikkia rajoitteita ei siis ole renminbin suhteen poistettu, vaikka ulkomaalaisille valuutan saatavuus onkin huomattavasti parantunut verrattuna aiempiin vuosikymmeniin.

Kiinan renminbi (yuan) on mahdollinen tulevaisuuden haastaja

Kun otetaan huomioon Kiinan renminbin merkitys Aasian käytetyimpänä valuuttana, sen tulevaisuuden näkymät voivat olla sangen mielenkiintoiset. Renminbin arvo on vakiintunut, ollen viimeisen viiden vuoden aikana noin 6-7 dollarin luokkaa.

Kiinan yuan on toiminut viime vuosina valuuttakurssien vakauttajana. Kiinan hallituksen kehitteillä oleva digiyuan voi myös muuttaa tilannetta valuutalle otolliseen suuntaan. Miten Kiinan talous sekä hallinnon toimenpiteet vaikuttavat renminbin valuuttakurssiin tulevaisuudessa? Jäämme mielenkiinnolla seuraamaan.

Mitä ihmettä tapahtuu euron arvolle vuonna 2022?!

4 thoughts on “Kiinan renminbi (yuan): Kiinnostavimmat faktat Kiinan rahasta”

Leave a Reply