Virtuaalivaluutat romahtivat, taustalla konkurssi

Outi

Virtuaalivaluutat romahtivat viime viikolla, eikä niiden arvo ole noussut ainakaan vielä takaisin entisiin lukemiin. Vain päivän aikana tapahtunut suuri kurssilasku liittyy kryptomarkkinoilla tapahtuneeseen merkittävään konkurssiin. Kryptopörssi FTX:n kaatuminen voi vaikuttaa kryptomarkkinoilla vielä pitkäänkin. Lue tapahtumien taustat tästä artikkelista!

Näin virtuaalivaluutat romahtivat

Virtuaalivaluutat ovat viime päivien aikana kokeneet melkoisen romahduksen. Esimerkiksi bitcoinin kurssi laski alimmalle tasolle sitten joulukuun 2020. Yhden bitcoinin saa tällä hetkellä hieman yli 16 000 eurolla, joka on todella alhainen hinta verrattuna bitcoinin vuoden takaiseen kurssiin (noin 56 000 euroa). 

Monien muiden virtuaalivaluuttojen arvo on myös laskenut merkittävästi edeltävinä päivinä. Esimerkiksi etherin kurssi tipahti kahdessa päivässä melkein 500 euroa: keskiviikkona 9.11. sen kurssi oli vain 1 089 euroa maanantaisen 1 565 euron sijaan. Binance coin oli vielä tiistaina 8.11. yli 324 euron arvoinen, mutta seuraavana päivänä senkin arvo oli tipahtanut vain 264 euroon.

Mistä virtuaalivaluuttojen uusin laskukierre oikein johtuu? Huomattavan kurssilaskun taustalla on viime viikolla tapahtunut kryptopörssin konkurssi.

Lue lisää konkurssin taustoista >>

FTX:n konkurssi oli nopea ja yllättävä

Amerikkalainen Sam Bankman-Fried perusti FTX-kryptopörssin vuonna 2019. FTX:llä on oma tokeninsa FTT, jota voi käyttää FTX:n sisällä. FTX on yksi maailman suurimmista kryptopörsseistä, jolla on useita yhteistyökumppaneita ja joka toimii kauppapaikkana monille kryptovaluutoille. 

FTX:n konkurssi sai alkunsa Coindeskin 2.11.2022 julkaisemasta paljastusartikkelista. Artikkeli herätti epäilyksiä siitä, että FTX:n sisaryhtiö Alameda Researchin tase on liian vahvasti riippuvainen epälikvideistä tokeneista, kuten FTX:n omasta FTT:stä. Artikkeli sai aikaan keskustelua sosiaalisessa mediassa, mutta se ei kuitenkaan vielä aiheuttanut konkurssia. 

Coindeskin artikkeli sai kuitenkin aikaan sen, että FTX:n kilpailija Binance ilmoitti myyvänsä kaikki FTT-tokeninsa. Binance omisti aiemmin merkittävän osan FTX:stä, mutta FTX osti Binancen ulos vuonna 2021. Osa kauppahinnasta maksettiin FTT-tokeneina, jotka Binance uhkasi nyt myydä.

Binancen omistaja Changpeng Zhao ilmoitti sunnuntaina 6.11.2022 Twitterissä myyvänsä kaikki yhtiön omistamat FTT-tokenit. Niiden arvo on yhteensä noin 580 miljoonaa dollaria. Zhao perusteli myyntiaikeet riskienhallinnalla ja viittasi twiitissään keväällä romantaneeseen Terraan. Sijoittajat säikähtivät ja he alkoivat myös siirtää rahojaan pois FTX:stä kiihtyvällä tahdilla. FTT:n kurssi romahti, ja alkoi käydä selväksi, ettei FTX:n likviditeetti riittäisi kattamaan kaikkia valuuttanostoja. Zhaon twiitin seurauksena FTT:n arvosta katosi peräti 80 prosenttia. 

Kryptopörssi FTX oli suurissa vaikeuksissa. Kahdessa päivässä FTX:n asiakkaat olivat nostaneet varojaan pörssistä pois jo kuudella miljardilla. Tiistaina 8.11.2022 pörssi katkaisi ulosmaksut rahojen loppuessa. Konkurssi näytti tulevan vääjäämättä.

Miten virtuaalivaluutat eroavat muista valuutoista? >>

Binance oli ostoaikeissa

Tilanne sai uuden käänteen, kun maailman suurin kryptopörssi Binance ilmoitti ostavansa FTX:n lukuun ottamatta sen Yhdysvalloissa olevaa liiketoimintaa. Yhtiöiden omistajat twiittasivat tehneensä kaupasta aiesopimuksen. Yrityskauppa voisi vielä pelastaa FTX:n ja ennen kaikkea sen asiakkaiden varat.

Yrityskauppauutisen seurauksena FTT:n arvo laski noin 20 % 17,5 dollarista 14,5 dollariin. Binancen BNB token sen sijaan nousi 8 % 326 dollarista 355 dollariin. 

Keskiviikkona ilmeni kuitenkin, että Binance vetäytyy diilistä FTX:n due diligence -selvityksessä ilmi käyneen huonon taloustilanteen vuoksi. FTX:n taseessa paljastui olevan miljardien dollarien aukko. Puuttuvien miljardien syynä on ilmeisesti se, että FTX pelasti sisaryhtiönsä Alameda Researchin keväällä 2022. Alameda Research joutui silloin likviditeettiongelmiin virtuaalivaluutta Terran romahdettua. FTX on käyttänyt varoja myös muiden yritysten pelastamiseen ja näin se on rakentanut mainetta vakaana toimijana.

Kiinan renminbin valuuttakurssi saattaa heikentyä >>

Virtuaalivaluutat ja kryptoyhtiöt kärsivät konkurssista monin tavoin

FTX:n toiminta kryptomaailmassa oli laajalle ulottunutta ja siksi sen konkurssiuutinen vaikuttaa niin suuresti virtuaalivaluuttojen kursseihin. Kryptopörssin kaatuminen on vaikuttanut myös vakaampina pidettyjen stable coinien, eli niin sanottujen vakaavaluuttojen kursseihin. 

FTX:n konkurssi vaikuttaa myös moniin muihin yrityksiin, sillä FTX oli omistajana tai kumppanina myös muissa kryptovaluuttaan liittyvissä yrityksissä. Useat yritykset omistavat merkittäviä määriä FTT:tä, joten ne ovat vaikeuksissa FTT:n arvon romahdettua. 

FTX:n lisäksi sen sisaryhtiö Alameda Research on myös hakeutunut konkurssiin. Useat yhtiöt ovat ilmoittaneet vetäytyvänsä tai lopettavansa yhteistyön FTX:n kanssa. Esimerkiksi Visa lopettaa FTX:n kanssa suunnitellun maksukorttiohjelman. 

Monien yhtiöiden varoja on jumissa FTX:ssä ja osa yhtiöiden varallisuudesta saattaa olla FTT-tokeneina. FTX:n kaatuminen aiheuttaa vaikeuksia muillekin yrityksille, sillä niiden likviditeetti ei välttämättä riitä kattamaan lukuisia paniikkinostoja. Muiltakin yhtiöiltä on tullut konkurssi-ilmoituksia tai ne ovat tilapäisesti estäneet nostot palvelustaan, kunnes lohkoketjut jälleen vakautuvat. Esimerkiksi kryptolainauspalvelu BlockFi rajoitti nostojen ja talletuksien tekoa FTX:n konkurssin vuoksi. 

FTX:n kaatuminen on vaikuttanut kryptovaluuttojen kursseihin ja useisiin yrityksiin merkittävästi. Todennäköisesti osa yrityksistä ajautuu konkurssiin tai sulautuu osaksi toista yhtiötä yrityskauppojen myötä. 

Alan yhtiöt ovat hankaluuksissa myös konkurssin aiheuttamien kryptovaluuttojen kurssilaskujen myötä. Yhä useammat siirtävät varojaan pois palveluista ja paniikkinostot aiheuttavat lisää paniikkia. Sijoittajat haluavat likvidoida virtuaalivaluutat ennen kuin niiden arvo romahtaa täysin. Tämä johtaa virtuaalivaluuttayritysten likviditeettiongelmiin ja lopulta valuutan arvon mitätöitymiseen sekä konkursseihin. 

Näin FTX:n konkurssi vaikuttaa muihin alan toimijoihin >>

1 thought on “Virtuaalivaluutat romahtivat, taustalla konkurssi”

Leave a Reply