Miten virtuaalinen valuutta eroaa muista valuutoista?

Outi

Virtuaalinen valuutta on noussut viime vuosien aikana yhdeksi kiinnostavimmista sijoituskohteista. Se eroaa kuitenkin perinteisistä valuutoista, jonka vuoksi osa valuuttatreidaajista kaihtaa virtuaalivaluuttoja. Mitkä ovat perinteisten valuuttojen ja virtuaalisten valuuttojen keskeisimmät erot?

Mitä valuutta oikeastaan on?

Valuutta on vaihdon väline. Alun perin hyödykkeitä vaihdettiin toisiin hyödykkeisiin. Tämä osoittautui kuitenkin hankalaksi, joten kehitettiin ensimmäiset valuutat. Ne olivat yleensä kullasta tai hopeasta valettuja kolikkoja. 

Valuutan ansiosta kaupankäynti helpottui: tiettyjen tavaroiden myyjien ja ostajien ei tarvinnut enää etsiä toisiaan ja neuvotella vaihtokaupoista. Hyödykkeet voitiin myydä rahaa vastaan, jolla myyjä pystyisi sitten hankkimaan tarvitsemaansa toista hyödykettä keneltä tahansa kauppiaalta. 

Raha on siis ikään kuin velkaa tai arvon laskennallinen määritelmä. Velkaa siinä mielessä, että myydessäsi jotain, saat rahaa. Maailma on sinulle “velkaa” myymäsi hyödykkeen arvon verran. Arvon määritelmä raha on siksi, että myydyille ja ostetuille hyödykkeille pitää rahan käytön myötä määrittää laskettavissa oleva arvo: eli kuinka paljon rahaa annetaan vaihdossa hyödykettä vastaan. 

Vielä muutamia kymmeniä vuosia sitten rahan arvo oli sidottu kultakantaan. Rahan arvo riippui siis kullasta. Koska kultaa on rajallinen määrä, myös rahaa oli rajallinen määrä. 

Kultakantaan sidotusta valuutasta kuitenkin luovuttiin. Rahan arvo perustuu nykyisessä järjestelmässä valtioiden vakauteen ja rahankäyttäjien luottamukseen. Tähän järjestelmään viitataan puhumalla “fiat-valuutasta”. Rahan määrä ei ole enää rajallinen, vaan keskuspankit voivat painattaa sitä lisää. Valtioiden ja keskuspankkien tehtävä on huolehtia, että rahan arvostus pysyy vakaana. Raha on myös jäljitettävissä ja rahaliikenne valvottua.

Nämä 6 termiä pitää tietää, jos aiot käydä valuuttakauppaa >>

Miten virtuaalinen valuutta eroaa muista valuutoista?

Helpoimmin huomattava ero niin sanotun fiat-valuutan ja virtuaalivaluutan välillä on se, että virtuaalinen valuutta on olemassa vain virtuaalisessa muodossa. Virtuaali- tai kryptovaluutoilla ei siis ole painettuja, konkreettisia kolikoita tai seteleitä, toisin kuin valtioiden valuutoilla. 

Virtuaalinen valuutta on siis olemassa vain digitaalisesti. Virtuaalivaluuttoja on myös erilaisia riippuen sen liikkeellelaskijasta ja käyttötarkoituksesta. Virtuaalivaluutan hallinta on valuutan käyttäjien käsissä. Mikään pankki tai viranomainen ei siis valvo virtuaalivaluutalla tehtyjä maksutapahtumia. Pankkia ei myöskään tarvita maksutapahtumien vahvistamiseen, vaan transaktiot vahvistetaan vertaisverkossa.

Valtioiden liikkeelle laskemia valuuttoja käytetään maksuliikenteessä ja niillä voi ostaa erilaisia hyödykkeitä. Virtuaalinen valuutta taas on ainakin tällä hetkellä enimmäkseen sijoituskohde. Osaa virtuaalisista valuutoista voi käyttää maksamiseen, mutta niitä ei ole vielä laajamittaisesti hyväksytty maksuvälineenä. 

3 syytä sijoittaa kryptoihin >>

Osa virtuaalisista valuutoista on suunniteltu maksuvälineeksi. Osa taas perustuu käyttöjärjestelmään tai -alustaan, jolla käyttäjä voi tehdä esimerkiksi älysopimuksia. Älykkäät sopimukset ovat vertaisverkon vahvistamia sopimuksia kahden osapuolen välillä. Niitä käyttämällä sopimuksen vahvistamiseen ei tarvita ulkopuolista tahoa, kuten lakimiestä. 

Jotkut virtuaalisista valuutoista toimivat maksuvälineenä tietyllä alustalla. Niillä voi ostaa palveluja tai hyödykkeitä alustan sisällä. Tällaisia virtuaalivaluuttoja kutsutaan termillä “token” (tai suomenkielisellä termillä “rahake”). 

Finanssivalvonta jakaa virtuaalivaluutat fiat-valuuttojen tapaan maksuvälineenä toimiviin valuuttoihin sekä tietyn hyödykkeen ostamiseen (utility coin) ja rahoitusvälineeksi (security token) tarkoitettuihin virtuaalivaluuttoihin. Viimeksi mainitulla voi olla arvopaperin kaltaisia piirteitä: kyseessä voi olla valuutta, johon on sidottu ääni- tai omistusoikeuksia tai tuotto-odotuksia.

Jotkut valtiot ovat viime vuosina alkaneet myös kehittää omaa digitaalista rahaansa. Vaikka valtioiden kehittelemät digitaaliset rahat ovat myös virtuaalivaluutan tapaan digitaalisessa muodossa, ne eivät ole virtuaalivaluuttoja. Valtioiden digiraha on pankin liikkeelle laskemaa. Huolimatta digitaalisuudesta raha on kuitenkin jäljitettävissä ja sillä tehtyjä transaktioita valvotaan. 

Virtuaalinen valuutta tuo suurempia mahdollisuuksia (mutta myös riskejä)

Virtuaalinen valuutta eroaa muista valuutoista monin tavoin. Näkyvin ero fiat-valuuttoihin on se, ettei virtuaalirahalla ole ollenkaan painettuja kolikoita tai seteleitä, vaan raha on olemassa vain digitaalisessa muodossa. 

Käyttäjän kannalta virtuaalinen valuutta tarjoaa mahdollisuuden olla osa vertaisverkkoa ja osallistua kryptovaluutan louhintaan. Avoimeen lohkoketjuteknologiaan perustuvassa kryptovaluutassa periaatteessa kuka tahansa voi osallistua valuutalla tehtyjen transaktioiden varmentamiseen ja tällä tavoin ansaita itselleen kryptorahaa. 

Tätä lohkoketju tarkoittaa + mitä hyötyä siitä on sinulle >>

Toisaalta virtuaalivaluutoilla tehtyjä maksutapahtumia ei valvo mikään virallinen taho. Valuutan luotettavuus on kiinni lohkoketjun eheydestä sekä käyttäjien välisestä luottamussuhteesta. Kryptovaluuttaa on nimenomaan valvonnan puutteen takia käytetty myös rikollisuuteen. 

Sijoituskohteena valtion liikkeelle laskema valuutta on vakaampi. Kryptovaluuttojen arvo heittelee huomattavasti enemmän kuin perinteisten valuuttojen. Toisaalta virtuaalivaluutat tarjoavat valuuttasijoittajalle mahdollisuuden suurempiin tuottoihin kuin mitä fiat-valuutoilla olisi mahdollista saavuttaa. Joidenkin kryptovaluuttojen arvo on sidottu esimerkiksi fiat-valuuttaan tai johonkin hyödykkeeseen, jotta kryptovaluutan arvo olisi vakaampi. Tällaisia virtuaalivaluuttoja kutsutaan termillä “stablecoin”. 

Virtuaalisten valuuttojen arvo saattaa usein perustua oletettuun arvonnousuun. Periaatteessa kuka tahansa voisi laskea liikkeelle oman virtuaalivaluutan. Valuuttoja onkin luotu muun muassa meemeihin perustuen. Virtuaalivaluuttoihin liitetyillä tuotto-odotuksilla on myös onnistuttu huijaamaan sijoittajilta suuria summia.

Lue myös: Tällainen on kenties suurin kryptovaluuttoihin liittyvä huijaus >>

Virtuaalivaluutalla tehdyt kaupat ovat veronalaisia

Virtuaalivaluutoilla käydään kauppaa kryptovaluuttapörsseissä, joissa kryptovaluuttaa voi myös useimmiten säilyttää. Toisin kuin perinteinen valuuttapörssi, kryptovaluuttapörssi on auki yötä päivää. 

Virtuaalinen valuutta ei ole verottajan tulkinnan mukaan maksuväline, mutta se ei ole myöskään arvopaperi. Kryptovaluutat ovat kuitenkin veronalaisia. Kaupankäynti virtuaalivaluutalla vaatii kirjanpitoa ja veron maksamista voitoista. Myös hyödykkeiden hankkiminen virtuaalivaluutalla katsotaan verolliseksi.

Virtuaalinen valuutta voi tarjota kiinnostavan, korkeariskisemmän sijoituskohteen tavallisen valuuttakaupan rinnalle. Kryptovaluutoista kannattaa kuitenkin ottaa tarkasti selvää ennen kaupantekoa sekä kokeilla ensin kaupankäyntiä ilman rahaa jollain hyvämaineisella pörssialustalla. Kryptovaluuttojen kohdalla vastuu rahojesi säilytyksestä ja turvallisuudesta on enemmän omilla harteillasi kuin perinteisten valuuttojen kohdalla.

Lue seuraavaksi: Näin valuuttakauppa toimii >>

2 thoughts on “Miten virtuaalinen valuutta eroaa muista valuutoista?”

Leave a Reply