Punnan kurssi laski pohjalukemiin – miksi?

Outi

Iso-Britannian punnan kurssi laski pohjalukemiin. Eurooppaa koettelevan energiakriisin lisäksi punnan arvoon vaikuttavat myös muut tekijät. Miksi punnan arvo on laskenut näin nopeasti ja mitä kurssilaskusta seuraa maan taloudelle?

Punnan kurssi kävi historiallisen alhaalla

Tällä viikolla valuuttamarkkinat kohahtivat, kun Iso-Britannian punnan kurssi kyykkäsi historiallisen alhaalle. Aikaisin maanantaiaamuna punnan arvo oli vain 1,03 Yhdysvaltain dollaria. 

Vielä tammikuun alussa 2022 yksi punta oli 1,35 dollaria (1,19 euroa). Iso-Britannian punnan arvostus on laskenut vuoden 2022 aikana selvästi. Syyskuun ensimmäisenä päivänä punnan arvo oli 1,15 dollaria.

Iso-Britannian punnan kurssi ei ole koskaan ollut näin alhaalla. Sen arvo suhteessa Yhdysvaltain dollariin on laskenut 20 % vuoden 2022 aikana. Punnan ja euron kurssit ovat myös lähentyneet, sillä euron arvo suhteessa dollariin on laskenut 15 %. 

Miksi punnan arvo laski yhtäkkiä?

Punnan kurssi riippuu siitä, kuinka paljon valuuttasijoittajat haluavat ostaa ja vaihtaa puntia. Sijoittajien usko Iso-Britannian puntaan on koetuksella useammastakin syystä, jonka vuoksi myös punnan kurssi laskee. 

Näin valuuttakauppa eli forex trading toimii >>

Iso-Britannin hallitus ilmoitti perjantaina 23.9.2022 veronkevennyksistä. Ottaen huomioon, että hallitus on jo ottanut tukipaketteja ja uskoo valtion lainakulujen nousevan, veronkevennykset eivät paranna taloustilannetta. Verojen kevennys saattaa pahentaa inflaatiota.

Uutinen sai sijoittajat ja analyytikot odottamaan Englannin keskuspankin pikaista hätäkokousta ohjauskoron nostamisesta. Ohjauskorkoa nostamalla pankki voi tasapainottaa punnan kurssilaskun ja inflaation vaikutusta talouteen. 

Englannin keskuspankki on jo hiljattain nostanut ohjauskorkoaan puoli prosenttia 2,25 prosenttiin, mikä on korkein korko 14 vuoteen. Markkinoilla ennustetaan, että korko saattaa nousta keväällä jopa 5,5 prosenttiin. Englannin keskuspankki ei ole kommentoinut asiaa. 

Samaan aikaan kun punnan kurssi laskee, korot siis nousevat. Myös Iso-Britannian valtionlainojen lainakulut ovat nousseet tammikuun reilusta yhdestä prosentista yli neljään prosenttiin. 

Olisiko nyt aika sijoittaa kryptovaluuttoihin?

Jos punnan kurssi jatkaa laskuaan, sillä voi olla katastrofaalisia seurauksia

Iso-Britanniassa odotetaan keskuspankin hätäkokousta ohjauskoron nostamiseen liittyen. Alun perin Englannin keskuspankin oli tarkoitus pitää seuraava kokouksensa vasta marraskuussa, mutta punnan kurssin merkittävä lasku saattaa aiheuttaa tarpeen pitää kokous jo aiemmin.

Briteissä toivotaan, että punnan arvon laskemisessa olisi kyse vain lyhytaikaisesta muutoksesta. Pidempiaikainen muutos tarkoittaisi merkittävää hintojen kallistumista ja lainakulujen nousemista. 

Mikäli ohjauskorko nousee jopa pelättyyn 5,5, prosenttiin, se tarkoittaa erittäin tukalaa tilannetta Iso-Britannian asuntovelallisille. Kuluttajahinnat nousevat myös etenkin niiden hyödykkeiden kohdalla, jotka tuodaan Yhdysvalloista.

Iso-Britannian hallitus ja eri teollisuudenalat seuraavat punnan ja dollarin välistä kurssia huolestuneina. Jos punnan arvo jatkaa laskuaan, saattaa ulkomaantuonnista tulla joillain aloilla täysin kannattamatonta. 

Punta ei ole ainoa, jonka kurssi on laskusuunnassa. Mitä euron arvolle on tapahtunut?

Eurooppa kärsii, Yhdysvallat porskuttaa

Eurooppaa koettelee tällä hetkellä energiakriisi, jonka juurisyyt juontavat Venäjän sotaan Ukrainan kanssa. Euron lisäksi myös Iso-Britannian punnan kurssi on lähtenyt historiallisen suureen laskuun. 

Yhdysvaltain dollari vaikuttaa sijoittajien silmissä paremmalta kohteelta, sillä maan energiatuotanto ei ole riippuvainen Venäjästä. Yhdysvalloissa keskuspankki on myös pystynyt nostamaan korkotasoa Euroopan valtioita reippaammin ja näin vastaamaan inflaatioon. Euroopassa pelkona on taantuma, mikäli korkoja nostetaan liian paljon.

Lue myös: Euriborkorko nousee, mutta kuinka korkealle?

3 thoughts on “Punnan kurssi laski pohjalukemiin – miksi?”

Leave a Reply