Miksi dollarin kurssi vahvistuu ja euro heikkenee?

Outi

Viime kuukausien tapahtumat valuuttamarkkinoilla herättävät kysymyksen siitä, miksi dollarin kurssi vahvistuu ja euro heikkenee. Kesällä 2022 euron ja dollarin kurssi käväisi pariteetissa. Syksyllä dollarin arvo on jopa euroa enemmän. Myös muut suuret valuutat ovat heikentyneet suhteessa dollariin. Miksi dollarin kurssi vahvistuu edelleen?

Syitä sille, miksi dollarin kurssi vahvistuu, löytyy Euroopasta

Ennen kesää 2022 euro ja Yhdysvaltain dollari olivat samassa kurssissa aiemmin 20 vuotta sitten. Tämän ajan euro on ollut dollaria vahvempi, mutta vuosi 2022 käänsi asetelman. Euro on välillä ollut jopa dollaria heikompi. Myös Iso-Britannian punnan arvo on laskenut: syyskuussa sen kurssi kävi hyvin lähellä pariteettia dollarin kanssa. 

Punnan kurssi laski pohjalukemiin – miksi?

Se, miksi dollarin kurssi vahvistuu, selittyy suurelta osin Euroopan tapahtumilla. Venäjän sotatoimet Ukrainassa ovat tuoneet epävarmuutta energiamarkkinoille. Polttoaineen ja energian saatavuus Venäjältä ei ole sodan ja siihen liittyvien talouspakotteiden myötä enää varmaa.

Vähentynyt tuonti Venäjältä on nostanut energian hintaa ja johtanut energiakriisiin. Energiasta on paikoitellen ollut pulaa. Suomessakin sähkön hinta on yli viisinkertaistunut ja hinnan odotetaan nousevan vielä lisää. 

Eurooppa kärsii myös sangen korkeasta inflaatiosta. Keskuspankki yrittää suitsia inflaatiota nostamalla ohjauskorkoa. Talouden pelätään kuitenkin ajautuvan taantumaan, mikäli korkoa nostetaan liikaa. 

Sähkön hinnan odotetaan nousevan vieläkin korkeammaksi, katso karmiva ennuste! >>

Se, miksi dollarin kurssi vahvistuu, johtuu korkopolitiikasta

Sijoittajien silmissä Yhdysvallat näyttäytyy tällä hetkellä luotettavammalta kohteelta kuin Eurooppa. Vaikka inflaatio on korkeaa myös Yhdysvalloissa, maa ei ole riippuvainen Venäjän energiantuotannosta. Yhdysvaltojen taloutta eivät myöskään rasita maksuvaikeuksiin joutuneiden EU-maiden mahdolliset tukipaketit. 

Yhdysvaltain keskuspankki Fed on nostanut ohjauskorkoa huomattavasti reippaammin kuin Euroopan keskuspankki. Inflaatio pyörii Yhdysvalloissa yli 8 % tasolla ja Fed on pyrkinyt vastaamaan tähän nostamalla ohjauskorkoaan historiallisen nopeassa tahdissa. 

Fedin päätösten myötä korko on Yhdysvalloissa yli 3 % ja sen odotetaan nousevan vielä noin 4,4 prosenttiin vuoden 2022 aikana. Vuonna 2023 koron odotetaan nousevan vieläkin korkeammalle. Vertailun vuoksi Suomessa paljon käytetyn 12 kk euribor-koron taso on syksyllä 2022 noin 2,5 %. 

12 kk euribor nousee, mutta kuinka korkealle?

Sijoittajille korkojen nosto tarkoittaa parempia tuottoja. Yhdysvaltain dollarin kurssi on vahvempi kuin euro, mikä tarkoittaa sitä, että voitot kannattaa haalia ennemmin dollareissa kuin euroissa. Historiallisesti dollari on myös ollut valuuttojen “turvasatama”, joka pitää arvonsa suhteellisen hyvin, vaikka maailmantalous heittelisikin. Valuuttasijoittajat tankkaavat sitä siis epävarmoina aikoina. 

Yhdysvaltojen valtion velkakirjoissa on parempi korko kuin eurooppalaisten valtioiden velkakirjoissa. Sijoittajat ovat haalineet näitä bondeja itselleen. He vaihtavat valuuttaa dollareiksi hankkiakseen sijoitusinstrumentteja USA:sta: dollareille on siis enemmän kysyntää ja muiden valuuttojen kurssi taas laskee, koska kysyntää on vähemmän. 

Korkojen nostaminen voi johtaa taantumaan

Yhdysvallat on nostanut ohjauskorkoa selvästi Eurooppaa enemmän ja tällä hetkellä maan talous on vahvemmassa jamassa kuin Euroopan. Pidemmällä aikavälillä korkojen nostaminen ei kuitenkaan välttämättä ole hyvä asia.

Yhdysvalloissa on jo nähty merkkejä talouden taantumisesta. Korkojen äkillinen nousu vaikuttaa kotitalouksien lisäksi myös yrityksiin, jotka eivät pysty äkkinäisen nousun vuoksi pitämään budjeteistaan kiinni tai ennustamaan liiketoimintansa kasvua. 

Yritysten kohtaamien haasteiden vuoksi Yhdysvalloissa odotetaan työttömyysprosentin nousua. Yritykset ovat ilmoittaneet leikkauksista ja vähentäneet uuden työvoiman palkkaamista. Toisaalta elokuussa uuden työvoiman palkkaaminen oli vielä korkealla tasolla. 

Osa kriitikoista on sitä mieltä, että Yhdysvaltojen talous on jo ajautunut taantumaan. Maan bruttokansantuote on laskenut merkittävästi vuonna 2022 kahden peräkkäisen vuosineljänneksen aikana, joka tulkitaan jo taantumaksi.  

Kryptovaluuttojen kurssit eivät heilu fiat-valuuttojen mukaan. Lue 3 syytä sijoittaa kryptovaluuttoihin >>

2 thoughts on “Miksi dollarin kurssi vahvistuu ja euro heikkenee?”

Leave a Reply