Euron kurssi vahvistuu – käänne valuuttamarkkinoilla?

Outi

Kiinnostava uutinen on se, että euron kurssi vahvistuu vastoin odotuksia. Yhdysvaltain dollari on ollut useiden kuukausien ajan valuuttamarkkinoiden kuningas, mutta onko nyt tulossa käänne valuuttamarkkinoilla? Lue artikkeli, niin tiedät, mitkä asiat vaikuttavat euron kurssimuutosten taustalla!

Yhdysvaltain dollari kiilasi euroa vahvemmaksi

Euron kurssi on ollut 20 vuoden ajan Yhdysvaltain dollaria vahvempi. Käänne valuuttakursseissa tapahtui keväällä 2022, kun euron kurssi alkoi vajota. Kesällä 2022 euro ja dollari kävivät pariteetissa, eli niiden välinen vaihtokurssi oli 1:1. 

Euron arvo on viime kuukausina heikentynyt alle dollarin. Vahva Yhdysvaltain dollari on vaikuttanut tuontitavaroiden hintoihin ja kansainvälistä kauppaa tekevien yritysten toimintaan. Voittajia ovat olleet ne yritykset, joiden tuotanto on esimerkiksi Euroopassa, mutta myyntivoitot saadaan Yhdysvaltain dollareissa.

Euron kurssin heikentymisen taustalla on Ukrainan sota ja sen aiheuttama energiakriisi. Energiamarkkinoiden haasteet heijastuvat talouteen ja luovat epävarmuutta sijoittajien keskuuteen. 

Sekä Euroopassa että Yhdysvalloissa on korkea inflaatio, jonka tasoon keskuspankit voivat vaikuttaa ohjauskoron muutoksilla. Yhdysvaltain keskuspankki Fed on nostanut ohjauskorkoaan selvästi reippaammin kuin Euroopan keskuspankki (EKP). Korkotuotteet tuovat siis Yhdysvalloissa sijoittajalle paremman tuoton kuin Euroopassa, ja lisäksi Yhdysvaltojen talouteen ei vaikuta läheskään yhtä paljon Ukrainan sota. Sijoittajien suunnatessa katseensa enemmän Yhdysvaltoihin, myös dollarin kurssi on vahvistunut. 

Tällaisessa murroksessa euron kurssi on valuuttamarkkinoilla >>

Euron kurssi vahvistuu viimein, tässä syy

Viimeisen kuukauden aikana euron kurssi on pysynyt pääasiassa alle dollarissa, noin 0,97 – 0,99 dollarin tienoilla. Lokakuun loppupuolella euron kurssi vahvistui hetkellisesti yli dollarin. 

Tiistaina 8.11.2022 alkoi näyttää siltä, että euron kurssi vahvistuu. Euro nousi dollarin kanssa pariteettiin ja euron kurssi kävi jo 1,02 dollarissa. Artikkelia kirjoittaessa yhdellä eurolla saa 1,01 dollaria. 

Miksi euron kurssi vahvistuu? Ylen uutisen mukaan markkinat odottavat euroalueen korkotason nousevan ennustettua korkeammaksi. Myös energiakriisi vaikuttaa olevan paremmin hallinnassa, jonka vuoksi sijoittajat uskaltavat tehdä sijoituksia enemmän jälleen myös Eurooppaan. 

Sähkön hintakehitys kummastuttaa – mitä sähkön hinnalle oikein tapahtuu? >>

Mitä tapahtuu, jos euron kurssi vahvistuu?

Takeita siitä, että euron kurssi vahvistuu pitkällä aikavälillä, ei kuitenkaan ole. Vaikka korkotaso nousisi reippaasti ja energiakriisi päättyisi, vaikuttaa valuuttakursseihin muitakin muuttujia. On vaikeaa ennustaa esimerkiksi talouskasvun todellista tasoa. Lisäksi kukaan ei tiedä, mitä Ukrainan sodassa tulee tapahtumaan. 

Jos euron kurssi vahvistuu, se voisi kuitenkin tuoda piristysruiskeen euroalueen talouteen. Vahvistuva euro hillitsisi tuontitavaroiden hintoja ja parantaisi hieman kotitalouksien heikentynyttä ostovoimaa. Euron vahvistuminen saattaisi myös houkutella lisää pääomaa euroalueelle, jolloin kurssinousulla olisi suuriakin vaikutuksia. 

Yhdysvalloissa inflaatiota on mahdollisesti saatu kuriin korkojen nostamisen avulla. Markkinat riemuitsivat 10.11.2022,  kun uusimmat tilastot osoittivat Yhdysvaltojen inflaation olevan vain 7,7 prosenttia odotetun 7,9 prosentin sijaan. Pahimmillaan inflaatio on ollut Yhdysvalloissa vuoden 2022 aikana yhdeksässä prosentissa.  

Yhdysvaltain keskuspankki Fed on nostanut korkoja jo neljä kertaa, ja korkojen nostamisen odotetaan jatkuvan. Inflaation hidastuminen saattaa kuitenkin hidastaa myös korkojen nostamista. Yhdysvalloissa korkotason ennustetaan joulukuussa nousevan 0,5 % noin 4,5 % tuntumaan. 

Euroopassa EKP:n ohjauskorko on 2 %, eli huomattavasti maltillisempi kuin Yhdysvalloissa. Ohjauskorkoon odotetaan tulevan vielä kaksi isompaa korotusta ja sen jälkeen korkotaso vakiintuisi. Nähtäväksi jää, millainen vaikutus EKP:n koron nostoilla on inflaatioon ja sitä kautta sijoittajien toimintaan ja euron kurssiin.

Tässä syy uusimpaan kryptovaluuttojen kurssiromahdukseen >>

2 thoughts on “Euron kurssi vahvistuu – käänne valuuttamarkkinoilla?”

Leave a Reply