Euron arvo valuuttamarkkinoilla murroksessa

Outi

Euron arvo valuuttamarkkinoilla on vuoden 2022 aikana kokenut kolauksen. Yhdysvaltain dollari on vahvistunut ja eurolla ei saa enää välttämättä edes yhtä dollaria. Mistä arvomuutoksessa on kyse ja mitä valuuttakursseille tulevaisuudessa tapahtuu?

Euron arvo valuuttamarkkinoilla on ollut korkealla

Euro on viime vuosina ollut vahva suhteessa dollariin. Kahdenkymmenen vuoden ajan euro on ollut dollaria vahvempi. Kesällä 2022 asetelma kuitenkin muuttui euron arvon vajotessa pariteettiin dollarin kanssa. 

Kesällä tapahtuneen kurssilaskun jälkeen euron arvo on käynyt jopa alle yhden dollarin. Kurssi ei ole viime kuukausina osoittanut elpymisen merkkejä, vaan euro ja dollari kulkevat kursseiltaan yhtäsuuruuden tuntumassa. 

Euron arvo suhteessa muihinkin suuriin valuuttoihin on vaihdellut. Euron arvo suhteessa Kanadan dollariin on myös heikentynyt. Toisaalta euro on vahvistunut suhteessa Japanin jeniin. 

Euron arvo valuuttamarkkinoilla suhteessa Iso-Britannian puntaan on pysynyt tasaisempana. Punnan arvo suhteessa euroon lähestyi pariteettia syyskuussa, kun punnan arvo laski alas maan hallituksen talouspäätöksien myötä. Sittemmin punnan kurssi on hieman noussut ja artikkelin kirjoitushetkellä yhdellä eurolla saa 0,875 puntaa.

Punnan kurssi laski pohjalukemiin – miksi? >>

Euron heikentymisellä on isoja vaikutuksia

Euron kurssimuutokset vaikuttavat sijoittajien päätöksiin ja liiketoimintaan. Arvon heikentymisellä erityisesti suhteessa dollariin on vaikutuksensa myös tavallisen kuluttajan kannalta. 

Vahva dollari houkuttelee puoleensa sijoittajia. Kun Yhdysvaltain korkotaso on noussut selvästi euroaluetta enemmän, on tuottojen kannalta järkevämpää sijoittaa amerikkalaisiin korkotuotteisiin verrattuna eurooppalaisiin. 

Yritykset, jotka tekevät kansainvälistä kauppaa Yhdysvalloissa, mutta joiden tuotanto on jossain muualla, voivat hyötyä kurssimuutoksesta. Kun voitot maksetaan dollareina ja kulut heikommalla valuutalla, kuten eurolla, yritys saa hyötyä dollarin vahvasta kurssista. 

Kun euron arvo valuuttamarkkinoilla on heikentynyt suhteessa Yhdysvaltain dollariin, se tarkoittaa sitä, että tuontitavarat Yhdysvalloista ovat kalliimpia kuin aiemmin. Tämä vaikuttaa paitsi kuluttajiin, myös yrityksiin, jotka tekevät tuontia dollarialueelta.

Kiinan rahan arvo saattaa heikentyä, tässä syy >>

Euron kurssiin vaikuttavat korot ja inflaatio

Euroopan inflaatio ja korkotason nostaminen vaikuttavat euron kurssiin. Eurooppaa riivaa Ukrainan sota ja sen aiheuttama energiakriisi. Inflaatio on kova ja sen vuoksi Euroopan keskuspankki EKP on nostanut ohjauskorkoaan. 

EKP:n tulee kuitenkin huomioida koronnostossa talous kokonaisvaltaisesti. Jos korkoa nostetaan liikaa, se tarkoittaa, ettei ihmisillä ole enää varaa kuluttaa ja talous ajautuu taantumaan. 

EKP on nostanut ohjauskorkoa ennätyksellisessä tahdissa. Keskuspankki ilmoitti 0,75 % nostosta lokakuun lopulla, vaikka edellinen koronnosto oli tapahtunut vain reilua kuukautta aiemmin.  

Yhdysvalloissa Fed on nostanut ohjauskorkoaan huomattavasti enemmän kuin EKP, mikä vahvistaa dollarin kurssia. Yhdysvalloissa ohjauskorko on tällä hetkellä jopa 4,00 %, mikä on korkein taso sitten vuoden 2008.  

Vertailun vuoksi EKP:n ohjauskorko on artikkelia kirjoitettaessa noussut juuri 2,00 % tasolle. Asiantuntijat ennustavat, että EKP tulee nostamaan ohjauskorkoa vielä joulu- ja helmikuussa. Sen jälkeen korkotaso pysyy todennäköisesti samana pidemmän aikaa.

Näin koronnosto vaikuttaa asuntolainan kuluihin >>

Euron arvo valuuttamarkkinoilla voi muuttua

Tällä hetkellä Yhdysvaltojen korkopolitiikka on ollut selkeästi rajumpaa kuin EKP:n toimet. Reippaampi korkojen nostaminen on pitänyt dollaria vahvempana, mutta toisaalta viimeisin koronnostouutinen sai Yhdysvaltojen pörssikurssit kääntymään laskuun.

Fedin korkopolitiikka on alkanut herättää epäilyksiä ja huolta pitkän aikavälin vaikutuksista paitsi Yhdysvaltojen kansalaisille, myös kansainväliselle taloudelle. Korkojen nosto ei ole onnistunut pitämään maan inflaatiota kurissa. Kriitikot povaavat taantuman olevan tulossa joka tapauksessa, ja keskuspankkien toimet vaikuttavat nyt siihen, kuinka paha taantumasta tulee.

Euroopan talous on tuskin elpymässä vielä hetkeen ja euron kurssiin ei ole näkyvissä piristystä. Yhdysvaltojen tilanne voi vaikuttaa euron kurssiin, jos dollarin arvo alkaa heikentyä esimerkiksi maan talouspoliittisten päätösten seurauksena.

Lue seuraavaksi: Uusi kryptotalvi tulossa? Tällaisia seurauksia sillä voi olla >>

2 thoughts on “Euron arvo valuuttamarkkinoilla murroksessa”

Leave a Reply